Klas 4: de havo survivalt in de Ardennen en het vwo vaart in Bath

Tess Splinter en Boudine Griesdoorn uit 4 havo vertellen: “De dagen in de Ardennen waren leuk, sportief en vermoeiend. We hebben onze klas heel goed leren kennen. We hebben bij elkaar vertrouwen moeten opbouwen. We moesten elkaar zekeren voor het klimmen en abseilen. We moesten elkaar door een heel groot spinnenweb heen dragen, zonder de draden (touwen) aan te raken. En we deden nog veel meer teamopdrachten.”

Boudine: “Midden in de Ardennen hebben we ook boven op het dak van ons onderkomen tosti’s gebakken. Dat was gaaf om te doen. En bij de jongens hadden ze wel een goede douchekop. Dus hebben we voor het douchen met de jongens geruild. Alleen voor het douchen hoor.”

Eren Karakadal en Faisal Ouazane, zitten ook in 4 havo en waren mee naar de Ardennen: “We hielpen elkaar bij het klimmen in de bomen. We moesten hoog in de toppen een pad volgen en dat was best eng. Maar omdat we goed gingen samenwerken en op elkaar durfden te vertrouwen, ging het goed. We deden ook expeditie Robinson en we moesten goed met elkaar communiceren om verder te kunnen. Voor het vuur maken hadden we extra touw nodig. Dan moet je niet allemaal door elkaar maar iets gaan roepen, maar moet je dit eerst constateren en het dan gaan regelen. Hetzelfde gold bij het bouwen van een piramide. Dat deden we met bamboestokken. We deden dit in groepjes. Helaas waren wij niet als eersten klaar. Maar we hadden wel echt samengewerkt.”

Loren de Vries en Dainey Hellendoorn, 4 vwo, waren met school op reis naar Bath, Salisbury en eindigden in Londen. “We zagen er tegenop om te gaan. We hoorden dat ze op de havo een reis hadden zonder opdrachten en wij moesten allemaal extra dingen doen. Maar toen we eenmaal in Bath waren, was het prima. De laatste avond sloten we de reis in Londen af met de musical Wicked. De decors, de zang, de zaal, het orkest, het was allemaal indrukwekkend. Daarvoor kregen we de tijd om de enorme stad Londen zelf te ontdekken.”

Loren: “In Bath hebben we natuurlijk in roeiboten gevaren. We deden daar ook een audiotour en kregen zo heel veel informatie. We hebben zelfs de Magna Charta gezien, een groot stuk perkament dat helemaal is volgepriegeld. Ze noemen het wel de grondwet van Engeland en het beginpunt van de Westerse democratie.”