Een gymzaal tegen de wand

Het Blaise Pascal College heeft op eigen terrein een sportveld. Aan het veld grenst een muur waarvoor wel heel bijzondere plannen zijn gemaakt: een gymzaal op de muur.
Danny Wals, docent bewegingsonderwijs: “Op het sportveld komt in wezen een verticale gymzaal te staan. Het wordt dan de derde gymzaal van onze school. En naast de gymzalen beschikken we al over een groot, eigen sportveld. Wat we met de muur gaan doen kun je rustig uniek noemen. Zoiets is nog nooit eerder gedaan.”
Nadat de muur geschilderd en ingericht is bestaat de muur uit:

  • Een mikveld met een roos
  • Een squashvlak
  • Weerstandbanden van elastiek voor kracht- en weerstandstraining
  • Divers mikpunten en targets
  • Een basket voor basketbal
  • Een boulderbaan met klimmogelijkheden

Danny Wals licht toe dat de inspiratie voor de gymzaal tegen de wand ligt in de voetbalsport. “Bij de jeugdopleidingen van de grote voetbalclubs werd duidelijk dat de training van potentiële stervoetballers veel te eenzijdig was. Alles was vooral op de bal gericht. Maar het gaat juist ook om het bewegen. De voetballer is immers de motor van de bal. Athletic Skills Model heeft de training van de voetballers enorm verbreed. Hier ligt de inspiratiebron voor onze muur. Athletic Skills Model heeft ook de opzet voor onze muur gemaakt.”
Boven aan de muur komen in grote letters de grondvormen van bewegen te staan:
Balanceren en vallen – Stoeien en vechten – Gaan en lopen – Springen en landen – Rollen, duikelen en draaien – Gooien, vangen, slaan en mikken – Trappen, schieten en mikken – Klimmen en klauteren – Zwaaien en slingeren – Bewegen op en maken van muziek
Op de muur krijgt ook het Olympisch motto een plek: citius altius fortius (sneller hoger sterker).
Zo een rij met woorden is niet niks. De muur is dan ook 40 meter breed en ruim 6 meter hoog. Vóór de muur wordt ook nog een Calisthetic Park aangelegd om te klimmen, klauteren en om aan te kunnen sluiten bij fitness. De muur wordt in maart ingericht en is volgens de planning in april klaar voor gebruik, juist op het moment dat bewegingsonderwijs niet meer binnen maar weer buiten wordt gegeven.

Het ontwerp van de “gymzaal tegen de wand”

Ontwerp en afbeelding: © Athletic Skills Model. 
Een voorbeeld van een Calesthic Park