Over muren heen

Oumaima uit 6 vwo weet met haar verhaal een zaal vol met hotemetoten uit het onderwijs muisstil te krijgen. Reacties van een oud-rector: “Wat een kanjer!” De medewerker communicatie van ZAAM hield het bij: “Dit maakte indruk.”

Na 41 jaar in het onderwijs gewerkt te hebben nam Redmer Kuiken afscheid als lid van het College van Bestuur van ZAAM (24 scholen). Zijn afscheid werd bezocht door ruim 150 mensen, van wie velen belangrijke, hoge posten in het onderwijs bekleden. Het was de uitdrukkelijke wens van het scheidende bestuurslid dat op zijn afscheid leerlingen aan het woord zouden komen. Hij wilde graag dat zij zouden vertellen over wat hen bezig houdt. Van het Blaise Pascal College was het Oumaima al Abdellaoui die haar verhaal vertelde. Zij wist de aanwezigen muisstil te krijgen. Na haar optreden reageerde oud-rector Wil Raeven: “Ik mag hopen dat veel scholen haar uitnodigen voor een presentatie. Als geen ander kan zij “verbinding” voor haar leeftijdgenoten maar ook voor een volwassen publiek inhoud geven.”
Oumaima vertelde over het boek dat zij samen met Lody van de Kamp geschreven heeft: Over muren heen. Het boek bevat een briefwisseling tussen een oudere joodse rabbijn en een jonge moslima. Oumaima: “Het moeilijkste voor mij was om iets over Israël/Palestina te schrijven. Het is een heel gevoelig onderwerp en vaak nemen mensen een standpunt in dat zij baseren op eenzijdige informatie. Het onderwerp is sowieso al explosief.” En de leerlinge uit 6 vwo, die zich voorbereidt op haar eindexamen, vervolgde: “Verrassend was het om mijn grootouders te interviewen. Zij vertelden me hoe zij in Nederland zijn gekomen en hoe open de sfeer hier toen was. Ik beleef dat zelf niet meer zo. De sfeer in Nederland is veranderd: ieders houding is veel egoïstischer geworden. Ik merk het soms bij mezelf ook.”
Een boodschap aan alle mensen die in het onderwijs werken had Oumaima ook: “Het is voor ons leerlingen heel belangrijk dat wij docenten tegenkomen die ons op een nieuw spoor zetten. Net een extra zetje krijgen maakt veel uit. Leraren kunnen ons helpen om in deze wereld nieuwe dingen te ontdekken en nieuwe contacten te leggen. Doordat zij ons op weg zetten werken wij allemaal aan een leefbaar Nederland. Dit is echt heel belangrijk. Zo maken ze het verschil. ”
Op de bijeenkomst vertelde Oumaima ook over haar profielwerkstuk. Daarvoor wilde zij aan de gang gaan met het onderwerp prestatiedruk, een hot item in een tijd van veel burn outs. “Ook jongeren hebben veel te maken met prestatiedruk. Op school ook al.” Om aan de opdracht van het profielwerkstuk te voldoen koos Oumaima voor het organiseren van een ontmoeting. En die vond plaats in november, in Amsterdam-West. Aanwezig: vijf gastsprekers, onder wie maar liefst vier mensen die waren verkozen tot “Amsterdammer van het jaar” en een bomvolle zaal geïnteresseerden. Prestatiedruk bleek een thema waar iedereen wel mee worstelt of geworsteld heeft. Hoe maak je je leven succesvol en wat moet je daar allemaal wel niet voor doen? En wat doe je als het tegen zit? “Succes is meer dan het eindresultaat,” aldus Oumaima.
Oumaima heeft geleerd dat als je iets wilt organiseren, je het verste komt door de contacten die je hebt. “Juist doordat ik vanwege mijn boek al veel contacten had en kon beschikken over bepaalde telefoonnummers, kon ik over mijn profielwerkstuk een interessante avond organiseren.” De financiële opbrengst van de avond, compleet met maaltijd, ging naar een goed doel: Stichting Karam, dat ziekenhuisbedden doneert aan Marokko en Suriname. “Dat vond ik ook heel belangrijk,” aldus de leerling uit 6 vwo van het Blaise Pascal College.