Presentatie profielwerkstuk: de Tearoom en de iPas

Youssra Nait Rrami en Shirley Wegman uit 5 havo hebben met hun profielwerkstuk getiteld “Het oprichten van een eigen bedrijf” de publieksprijs gewonnen. Ook Femke van Otterloo en Lisa van den Dongen veroverden de gunst van het publiek. Zij deden onderzoek naar het gebruik van de iPad op basisscholen.
Deze week waren de presentaties van de profielwerkstukken, een jaarlijks terugkerend hoogtepunt voor onze examenleerlingen op de havo en het vwo.
Youssra en Shirley uit 5 havo werden door het publiek gekozen als beste presentatie op de profielmarkt. Beide leerlingen volgen al sinds 4 havo de Businessschool en hebben als profielwerkstuk een eigen bedrijfsplan geschreven. Ze zijn begonnen met een marktonderzoek naar een tearoom, een fenomeen dat opnieuw aan populariteit wint. Na de havo willen zij International Business Studies studeren om daarna zo snel mogelijk hun plan om te zetten in de praktijk: het openen van een eigen tearoom. De leerlingen zijn van mening dat de huidige tearooms niet voldoen, zij zien daarom ruimte voor een nieuwe tearoom. Zij stellen hoge kwaliteitseisen en hoge eisen aan een goede hygiëne. Hun concept gaat uit van ambachtelijke taarten, het serveren van high tea en catering. De ondernemers in de dop hebben al een website gebouwd die het menu vermeldt je kunt al reserveringen doen. De kwaliteit van de website is overtuigend. Naast een markt- (enquêtes) en locatieonderzoek hebben beide leerlingen een tearoomeigenaar geïnterviewd. Tijdens de presentatie in het lokaal werden de gasten natuurlijk verrast met thee en gebak.
Op de havo waren verder genomineerd een onderzoek naar het effect van het uitsterven van bijen (Ryan Brink en Sem Bohte), de invloed van muziek op sportprestaties (Fay Gase en Maura de Vos) en de invloed van sociale media op de Nederlandse taal (een onderzoek van Melissa Rietveld en Maartje de Kruijk). Andere titels die de fantasie wel wat kunnen prikkelen: Paracetamol ontrafeld, de invloed van make-up op communicatie, windmolens, The Development of the English Language, de economie van Suriname en, om als laatste te vermelden de vraag: Heeft Nederland zijn rijkdom te danken aan de slavernij?

Op de vwo-avond gingen Femke van Otterloo en Lisa van den Dongen er met de gunst van het publiek vandoor. Zij ontvingen de publieksprijs voor hun onderzoek naar het gebruik van de iPad op basisscholen. In de discussie over de vraag of de iPad in het onderwijs een zegen of een vloek is, namen beide leerlingen een genuanceerd standpunt in. De iPad moet geen doel op zich zijn en zeker geen boeken verdringen. Zij toonden aan dat door overmatig iPad-gebruik de hersenen minder actief werken, maar hun conclusie was dat de iPad wel zinvol kan zijn en best met mate gebruikt kan worden in het basisonderwijs.
Verder had het publiek voor deze prijs genomineerd het onderzoek van David Herder en Livia Kromopawiro, die een documentaire hadden gemaakt over de vraag hoe de Amerikaanse overheid godsdienst (christendom en islam) gebruikt voor binnenlandse politieke doeleinden. Ook Amé van der Geer en Aybuke Özbakir gooiden met de door henzelf geredigeerde schoolkrant hoge ogen. Andere onderzoeken gingen o.a. over Lelystad Airport, waterdruppels, de helende kracht van muziek, het Israëlisch-Palestijnse conflict en over geterroriseerde politieagenten in Amstelveen en de Bijlmer.
Belangstelling was er niet alleen van de kant van onze docenten, maar ook (oud-)leerlingen, broers, zusjes, ouders, ooms, tantes en grootouders liepen in groten getale rond. Wat een mooie avonden waren dit met en door onze examenleerlingen!