Ik kies tto

TTO: Ik zou geen reden kunnen verzinnen om het niet te gaan doen.

Siem Hotting en Jiaxin Zwerver doen de eerste klas tto. “Het Engels leer je heel makkelijk. Het is uitdagend. Het is heel leuk. Het is ook interessant om de Engelse woorden te leren en die te vergelijken met de woorden in het Nederlands. En omdat de lessen in het Engels zijn hoeven we niet zo heel veel moeite te doen om het Engels te leren.”

De leerlingen lichten toe: “De lessen worden zo gegeven dat het leren van de Engelse taal vanzelf gaat. De leraren bouwen het zo op dat iedereen goed mee kan doen. Voor ieder vak werken we eerst aan de woordenschat. In het begin van het jaar stel je nog wel eens een vraag in het Nederlands maar heel snel is dat al niet meer nodig.”

Waarom zou je voor tto kiezen?

“Dat moet je zeker gaan doen! Het is niet te moeilijk. Het is leuk als je een beetje van uitdaging houdt. En Engels is een wereldtaal. Je kunt er overal mee terecht: in alle landen en bij heel veel opleidingen.”

Siem: ”Voor mij is bij biologie wel aanpoten omdat je daar zoveel nieuwe woorden leert. Ik leer woordjes, thuis en op school. Het is even mijn best doen en dan weet ik het.” Jiaxin vult aan: “Onze klas is heel leuk. Iedereen is aardig voor elkaar en we zijn heel sociaal. We zijn een klas en daarbinnen maakt iedereen deel uit van een groepje.”

Hoe ervaren de ouders de tto-opleiding? Alle ouders merken op dat het Engels van hun kind een snelle vooruitgang doormaakt. Uit de enquêtes van dit jaar komt verder naar voren:

  • De kinderen maken grote stappen in het aanleren van de Engelse taal. Het geeft een voorsprong op universitair niveau waar veel in Engels wordt gegeven. Het volgen van films zonder ondertiteling is nu al geen probleem.
  • Al doende leren ze Engels. Dat is makkelijker dan als apart vak. Tegenwoordig is goede beheersing van het Engels steeds belangrijker vanwege de globalisering. En studies die steeds meer in het Engels zijn. Fijn dat tto in de Zaanstad mogelijk is.
  • Ik merk dat de kinderen het Engels spreken en begrijpen heel snel verbeteren,
  • Ik vind het ook goed dat vakken als gym en handvaardigheid in het Engels zijn.
  • Tto is gericht op de toekomst. Bij bedrijven wordt veel en vaak gebruik gemaakt van de Engelse taal.

Leerlingen uit het tweede leerjaar die tto volgen merken op dat de sfeer in hun klas erg goed is. “Ook de sfeer op de school is erg gezellig. Iedereen gaat met elkaar om en zegt elkaar gedag.” “Je leert beter Engels spreken en dat is handig want Engels is een wereldtaal dus het gaat je later helpen bij je (internationale) carrière en je krijgt er een diploma voor dus je kan sneller aangenomen worden bij universiteiten en sollicitaties.”

De leerlingen van 2 tto geven de tto-lessen gemiddeld een 9. De gewone lessen krijgen van de leerlingen een 8. De tto-lessen vinden de leerlingen niet alleen belangrijk maar ook heel leuk. Een leerling licht toe: “Alle lessen gaan je helpen bij je toekomst. Behalve gym dat ook in het Engels is. Maar dat vak is gewoon leuk.”

Siem en Jiaxin sluiten af: “Ik zou geen reden kunnen verzinnen om geen tto te gaan doen. Het enige nadeel is dat heel soms een docent een vraag van ons niet goed weet te beantwoorden. Dan snappen we er allemaal even niets meer van. En dat is natuurlijk lachen. Maar dit gebeurt bijna nooit.”