Kunst: vlaggen de aula

Bij binnenkomst in de school zie je al snel ons nieuwe kunstwerk hangen: vier zeer bijzonder vormgegeven vlaggen. Welk verhaal vertellen deze vlaggen?

Op ieder vlag zie je een scan van de inhoud van de bagage van een scholier. Het gaat hier letterlijk om bagage maar je mag natuurlijk ook denken aan de bagage die je van school voor de rest van je leven meeneemt. De eerste vlag is de bagage van een beginnende scholier. De tweede vlag laat materiaal zien waaruit de identiteit van een leerling blijkt. De derde vlag gaat over de bagage van de internationale uitwisselingen van onze school. Op de laatste vlag zie je wat een leerling in zijn schooljaren heeft verzameld om daarmee verder de wijde wereld in te trekken.

De tassen/vlaggen veranderen met de scholier mee en de horizon van de leerling wordt steeds breder. De vlaggen verwijzen ook naar de traditie om bij het behalen van je diploma thuis de (Nederlandse) vlag uit te hangen met een schooltas als wimpel.

De kleuren en de beelden die zijn gebruikt verwijzen naar de scans waarmee de bagage op luchthavens en andere reisknooppunten wordt gecontroleerd. De vlaggen verbeelden dus de bagage van onze leerlingen, maar ook waar en wie ze nu zijn en waar ze naartoe (kunnen) gaan. Het kunstwerk kent meerdere perspectieven en vertelt het verhaal van de koers van het Pascal College.

Het kunstwerk is ontworpen en gemaakt door Leon de Bruijne en onze kunstdocente Linda de Graaff.