Over ons schoolklimaat: twee documentairemakers richten hun blik op het onderwijs

Deze maand had het Blaise Pascal College twee gasten op bezoek. Zij kwamen een dag op school meelopen. Het gaat om de documentairemakers Ester Gould en Sarah Sylbing, makers van de serie Schuldig. De serie was genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf.

Een landelijke krant stelde dat deze ontroerende documentaire meer kan bereiken dan honderd beleidsstukken. Ester en Sarah bereiden nu een documentaire voor over het onderwijs. Zij zijn bezig met een verkenning van het veld en onderzoeken of er in het onderwijs sprake is van een tweedeling, die tussen vmbo enerzijds en die van havo/vwo aan de andere kant. Huisvest Nederland wellicht twee gescheiden samenlevingen? En hebben deze beide samenlevingen ieder een eigen maatschappijopvatting? In dit kader hebben Ester en Sarah een dag lang meegelopen met de leerlingen. Zij hebben verschillende lessen in 5 vwo en 4 havo bezocht en waren aanwezig bij de lessen maatschappijleer. Wat viel hun op?

Twee gelauwerde documentairemakers waren op bezoek: journalisten van het jaar 2016

Ze merkten dat het Blaise Pascal College geen rauwe buitenwijk van Amsterdam is. Ze vonden onze leerlingen “ ‘braaf met karakter’. Over onze leerlingen zijn ze ‘superenthousiast’: er heerst een goede groepssfeer en de leerlingen zijn echt aardig voor elkaar. Er is sprake van een goed leerklimaat: jullie leerlingen willen echt iets leren. Vriendschappen gaan door de eventuele grenzen van afkomst en kleur heen. Jullie leerlingen luisteren zowel naar de leraar als naar elkaar.”

De filmmakers zijn met een goed gevoel naar huis gegaan en vermeldden nog fijntjes dat het Blaise Pascal College gelukkig een heel ander leerklimaat heeft dan het categorale gymnasium in het midden van het land, waar ze eerder een werkbezoek hadden gebracht. Bij de leerlingen van die school troffen zij een negatieve houding aan waar het om schoolzaken en leren ging. Juist daarom stak onze school zo positief af bij hun eerder opgedane beeldvorming.